Hvad er et sundt indeklima?

Du har sikkert hørt om, at et godt indeklima er vigtigt. Men hvad betyder det egentligt? Og hvad kan du selv gøre for at skabe et sundt hjem? Det undersøger vi i temaserien 'Tjek på indeklimaet'.

I dette afsnit dykker vi ned i, hvorfor det er vigtigt at have fokus på indeklimaet. Vi ser også på, hvad vi egentligt snakker om helt konkret, når vi taler om indeklimaet. Og til sidst guider vi dig til at lave en hurtigt test af, om du har et sundt indeklimaet i dit hjem. 

Hvorfor er det vigtigt at have fokus på indeklimaet? 

Der er flere grund til at have fokus på indeklimaet. Det viser en lang række undersøgelser på området.

  • Vi tilbringer op mod 90 procent af vores vågne tid indendørs. 
  • Dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer. I de værste tilfælde kan det give alvorlige sygdomme som lunge- og hjertekarsygdomme og kræft. 
  • En ekspertgruppe anslår, at der hvert år tabes 22.000 sunde leveår i Danmark pga. dårligt indeklima. 
  • Der er en tydelig sammenhæng mellem indeklimaproblemer og oplevet livskvalitet. Jo færre indeklimaproblemer, jo bedre oplevet livskvalitet, viser en undersøgelse

Indeklimaet har også et øget fokus lovgivningsmæssigt. I flere år har der været fokus på energibesparelser i byggeriet, og det har flere gange betydet en nedprioritering af indeklimaet. Men med nye krav til indeklimaet, eksempelvis i Den Frivillige Bæredygtighedsklasse, er der øget fokus på området fra politisk side. 

Hvilke elementer snakker vi om, når vi taler om et godt indeklima?

Et godt indeklima er en blanding af mange forskellige ting. Derfor er der heller ikke en simpel formel, der kan regne ud, om du har et godt indeklima i dit hjem. Der er dog nogle elementer, vi ofte regner med, når vi taler om et sundt indeklima: 

  • Afgasning af problematiske stoffer
  • Støv
  • Ventilation 
  • Luftfugtighed 
  • Akustik og støvniveau
  • Dagslysniveau

Vi taler altså om alle de elementer, der på den ene eller anden måde påvirker, hvordan du har det i dit hjem. 

Umiddelbart kan de virke som om, at det er en ordentlig mundfuld for dig at forbedre dit indeklima. For hvor skal du starte? Og hvad kan du selv gøre noget ved? Heldigvis er der mange ting, du selv kan gøre for at forbedre dit indeklima. Læs mere i de kommende artikler i serien "Tjek på indeklimaet".

Hurtig-test: Har jeg et dårligt indeklima? 

Der findes flere virksomheder, der kan undersøge forskellige elementer af dit indeklima. Men inden du kaster penge efter eksterne undersøgelser, kan du selv lave en vurdering af dit indeklima. 

Stil dig selv følgende spørgsmål: 

  • Lider jeg eller andre i min familie af allergi, astma, åndedrætsbesvær, hovedpine? 
  • Kommer symptomerne, når vi har været indendørs i 20-30 minutter? 
  • Forsvinder symptomerne, når vi kommer udenfor?  

Hvis du kan svare ja til alle spørgsmålene, så er det en indikator på, at du burde gøre noget for at forbedre dit indeklima. 

Du kan også måle luftfugtigheden i din bolig. Luftfugtigheden er for høj i mange danske hjem og påvirkes af fx bad, tøjvask og madlavning. Den relative fugtighed i hjemmet bør ligge på mellem 25 og 65 procent. Om sommeren bør den ligge under 60-65 procent og om vinteren under 40-45 procent. Spørg i STARK efter et hygrometer eller en fugtmåler til luftfugtighed og få hjælp til, hvordan du sikrer den rette luftfugtighed i dit hjem med fx mekanisk ventilation eller affugtning. 

Overvej også, om du har andre gener i dit hjem, f.eks. træk, højt støjniveau, for meget eller for lidt sollys, osv. Lav en liste over alle de ting, der kan have en betydning for dit velvære i dit hjem.

Få hjælp til et bedre indeklima hos STARK  

Har du brug for hjælp til at forbedre dit indeklima, kan vi hjælpe hos STARK. Du kan f.eks. vælge byggematerialer med Indeklimamærket, Svanemærket, EC1 og M1, der har strenge krav til afgasning og problematiske stoffer. Se produkter på STARK.dk med Indeklimamærket her (vælg via KATEGORIER, hvad du vil søge efter). Og kig forbi STARK - så hjælper vi. 

 

Maj 2022