Sådan fornyer du nemt facaden

Du kan sagtens selv male facaden på din bolig - blot du forbereder facaden grundigt og ved, hvilke materialer du skal bruge.  Læs med her og få gode råd til projektet - og kig forbi, så hjælper vi dig med at finde de helt rigtige produkter til behandling af din boligs facade. 

1. Klargøring af facaden

Ubehandlede vandskurede eller pudsede facader

Ubehandlede, vandskurede eller pudsede facader må først males efter et år. Når du skal male, skal overfladen først behandles med en murrens eller afvaskes grundigt. Overfladen skal efter rengøringen kunne tåle en slibning med groft sandpapir uden at smuldre.

Tidligere malet facade

Denne type overflade skal også behandles med en murrens eller afvaskes grundigt. Skaller malingen af, kan det være et tegn på, at facaden tidligere er blevet kalket. Det kan man se ved, at der er et afsmittende lag under malingen.

Fjern alt løstsiddende maling, samt det smittende lag til en ren, fast og ikke smittende bund. Til det kan du bruge en spartel eller andet egnet værktøj. Du kan også overveje at kontakte et facadeafrensningsfirma, som kan hjælpe dig med afrensning af facaden.

Murstensfacade

Murstenene skal kunne modstå frost, for at de tåler at blive malet. Overfladen behandles med f.eks. tag- og murrens eller afvaskes grundigt.

Tilbageliggende fuger kan med fordel fyldes ud med fugemørtel, så de kommer i niveau med murstenene. Det kan være problematisk at male direkte på mange typer mursten. Hvis du først pudser facaden, får du et mere ensartet resultat, som er nemt at male på.

Læs også Undersøg facaden og fundamentet

2. Grunding

Inden grunding og maling skal facaden være helt tør. Ubehandlede facader eller en tidligere behandlet overflade, som er stærkt sugende, eller som smitter af skal grundes først.

3. Maling

Start med at male kanter og derefter de store flader. Mal en flade færdig ad gangen. Og aldrig i direkte sollys.

OBS: Hvis ikke du vil vente et år, før du maler din nye pudsede facade, så findes der også andre facademalingsprodukter, der er lavet som systemløsninger til forskellige pudsprodukter. Spørg efter facademaling eller pudsløsninger i din STARK.

Få hjælp til dine projekter hos STARK

STARK har et bredt udvalg af facademaling i høj kvalitet. Har du brug for hjælp til at vælge den rigtige maling og de rigtige materialer, står vi klar til at hjælpe dig med professionel rådgivning.

Vi kender de professionelle, og kan du ikke klare opgaven selv, peger vi dig gerne i retning af en lokal håndværker.

Besøg os i din lokale STARK, og kom godt i gang med dit projekt.