Det grå guld

Fliser og belægningssten giver liv og form til din have, og selvom farven er grå, så kan den sagtens give din have masser af liv. Vi har talt med to havearkitekter, og herunder kan du læse deres syn på stenterrasser i haven.

Havens faste gulve, belægningerne, bliver ikke spændende, alene fordi de udføres i eksklusive materialer.

”Det er måden, materialet anvendes på, der er afgørende,” siger havearkitekterne Jens Peter Jacobsen og Knud Bundgaard.

Hvis det skal være rigtig godt, kan du få hjælp til formgivningen hos en faguddannet havearkitekt. Men her er et par enkle opskrifter på, hvad du selv kan gøre for at give haveoplevelsen nyt liv med klassiske fliser og sten.

En terrasse på terrassen

Store terrasser er der efterhånden rigtig mange af, men mange af dem ligger hen som ensartede flader uden liv og intimitet.

Med en god vinkelsliber og nogle få kvadratmeter af en klassisk og enkel flise, kan billedet hurtigt blive langt mere levende og formfuldendt.

Prøv f.eks. at skabe et kvadratisk felt i en vilkårlig vinkel på din eksisterende terrasse. Feltet behøver ikke være større end tre gange tre meter for at kunne rumme et lille café-sæt eller lignende. Pludselig er det rart at være på den store terrasse, selvom man kun er et par stykker.

Byg ud på den gamle terrasse

Er terrassen blevet for lille, behøver du ikke nødvendigvis at starte helt forfra, når den skal udvides. Hvis de gamle fliser ellers ligger ordentligt, kan du overveje at lade dem ligge og bygge videre med nye fliser. Husk, at det kan give et interessant spil, hvis du ikke vælger den samme flise, som på den gamle terrasse

De to flader bør fremstå som to særskilte flader, der spiller op til hinanden. Du kan overveje, at den nye flade drejes 15 grader på den gamle, så helheden får et nyt udtryk.

Brug af blandede belægninger

Man kan med fordel blande flere materialer, størrelser og typer, uden at helheden forsvinder.

Hvis man holder sig til ét formsprog, hvor linjerne og vinklerne går igen fra felt til felt, er det dét, der får det hele til at hænge sammen. Dermed undgår man det noget rodede udtryk, man ellers ville have forventet med en blanding af flere sten.

Igen er brugen af en diskret sten at foretrække, da det ikke er stenen, men dens brug, der gør det.

Chaussesten

Natursten, der som byggemateriale har været anvendt i generationer og har et godt samspil med både klassisk og helt ny arkitektur. 

Herregårdssten

Herregårdssten giver belægningen et rustikt og antikt udseende og er ideel til lægning i haver, indkørsler og terrasser m.m. Fås i flere farver eller i farvemix.

Granitskærver

Granitskærver er blandt de mest populære belægninger og matcher ligesom chaussestenen perfekt både til den klassiske byggestil og helt ny arkitektur. Granitskærver er velegnede til mange opgaver, fx som belægning i indkørsler, på stier og som pynt i bede og haveanlæg.

Nybrosten

Nybrosten er fremstillet med en prægning på kanterne og i siden, som, sammen med den let hvælvede overflade, gør Nybrosten til en anderledes rustik belægning. Fås i flere farver eller i farvemix.  

Cementfliser

Fliser er en velkendt størrelse - som altid er et godt valg til terrasser, stier og lignende. Velegnede til at kombinere med andre produkter såsom Holmegaardsten, chaussesten mv.

Kig forbi din lokale STARK 

Hos STARK finder du et stort udvalg inden for belægningssten til din terrasse. Har du brug for hjælp til at vælge de rigtige sten og fliser til dit projekt, står vi klar til at hjælpe dig med professionel rådgivning.

Vi kender de professionelle, og kan du ikke klare opgaven selv, peger vi dig gerne i retning af en lokal håndværker.

Besøg os i din lokale STARK, og kom godt i gang med dit projekt.

 

Juni 2020