Fra træt til trimmet træ 

Vedligeholdelse og reparation af ødelagt træværk tager tid og er ikke den sjoveste opgave. Med det rigtige forarbejde går der til gengæld lang tid, før du igen behøver bekymre dig om træværket.

En god træbeskyttelse er holdbar, holder farven og beskytter træet mod råd og svamp, solens stråler og fugtigt vejr. Her får du en guide med tre trin, som hjælper dig med at få det bedste og mest holdbare resultat. Guiden gælder for træ, der tidligere har været behandlet med træbeskyttelse. 

Læs også Hvornår er det bedst at give træbeskyttelse

Forberedelse og klargøring:

Hvis træbeskyttelsen ser slidt ud og er begyndt at skalle af, så er det tid til at give træet en ny behandling. 

Undersøg træet for fejl og mangler, inden du går i gang med træbeskyttelsen. Du skal især være opmærksom på følgende:

  • Råddent træ udskiftes
  • Vandfælder udbedres, så vand ledes væk fra træet. Eventuelt ved at etablere drypnæser eller fald på vandrette overflader.
  • Skimmel og belægninger behandles - fx med GORI Fjern belægninger.
  • Træet rengøres for almindelig smuds og snavs med en trævask.

Efter at du har undersøgt træværket for fejl, og udbedret mulige skader, er det vigtigt at fjerne den løstsiddende maling samt de nedbrudte træfibre. Det kan fx gøres ved at anvende et skrabejern, sandpapir eller en slibemaskine.

Det er vigtigt for at give træet de bedste betingelser for, at træbeskyttelsen binder på overfladen.

Grunding:

Når træet er rent, tørt, fast og ikke smittende, skal det grundes. En grunder trænger ind i træet og giver en effektiv beskyttelse mod råd og svamp. Samtidig giver den en god vedhæftning for den efterfølgende slutbehandling.

Hvornår skal du bruge grunder? Tidligere behandlede træoverflader skal kun grundes på områder, hvor træbeskyttelsen er helt slidt væk og træet fremstår bart. 

Slutbehandling:

Maksimalt 14 dage efter at træet er grundet, skal det behandles med træbeskyttelse. Det er vigtigt, at du overholder den rækkeevne, der er anbefalet på emballagen og giver dit træværk mindst to lag træbeskyttelse. På den måde får du den bedste beskyttelse mod vind og vejr. 

Sørg for aldrig at male i direkte sol, da produktet vil tørre for hurtigt og resultatet bliver stribet. Desuden vil produktet have sværere ved at kunne nå, at trænge ordentlig ind i træværket.

Kontakt din lokale STARK-forretning og hør mere om, hvilke specifikke produkter du kan bruge til at beskytte dit træværk mest effektivt.

Du kan også se vores udvalg af træbeskyttelse her

 

Juni 2023