Huskeliste til hegn

Et hegn kan ramme haven smukt ind eller give læ for vind og vejr. Uanset formålet er der nogle ting, du bør tænke på, inden du sætter hegn.

Du kan selv lave et hegn, eller du kan købe det færdiglavet lige til at sætte op. Modsat en hæk, der skal vokse op, har et hegn har den ønskede højde og tæthed med det samme, og med lidt vedligehold bliver det ved med at se ud, som du ønsker det. Her er en tjekliste, du kan bruge, når du skal sætte hegn.

1. Hegnets formål

Begynd med at se på, hvad hegnets primære formål er. Skal det skærme for indkig eller støj, eller er det blot en indhegning af din grund?

Dernæst skal du se på, hvor langt og højt, det skal være for at opfylde formålet. Du bør også undersøge, om der er forhindringer, hvor hegnet skal placeres, og om hegnet skal være delt op i moduler.

2. Materialer

Når du har fundet ud af, hvor hegnet skal placeres, og hvor stort det skal være, skal du beslutte dig for, hvilke materialer hegnet skal laves af.

Et hegn kan være lavet af flere forskellige materialer, men de fleste er dog lavet helt af træ. I din lokale STARK kan du få gode råd om egnede træsorter.

3. Konstruktion

Hegnets konstruktion skal sikre dets stabilitet og opbygning. Stabiliteten sikres primært i jorden. Grav stolperne ned til frostfri dybde med et pælebor og fyld stabilgrus omkring stolperne.

Ved selve opbygningen af hegnet er det vigtigt, at brædder, lægter eller rafter er gjort korrekt fast til stolperne med skruer eller søm.
Beklædningen kan enten være en forholdsvis åben konstruktion eller være helt tæt. Der kan være beklædning på den ene side eller på begge sider af hegnet. Du skal huske på, at beklædningens størrelse skal passe til afstanden mellem stolperne.

4. Vedligeholdelse

Et hegn af træ skal vedligeholdes, så du har glæde af det i mange år. Du kan beskytte træet ved at behandle det med træbeskyttelse. Dermed beskytter du det mod vejrliget og mod råd og svamp.

Behandler du træet med transparent træbeskyttelse, vil træets smukke struktur stadig kunne ses.

Kig forbi din lokale STARK

Hos STARK finder du et stort udvalg inden for hegn. Har du brug for hjælp til at vælge de rigtige materialer til dit projekt, står vi klar til at hjælpe dig med professionel rådgivning.

Vi kender de professionelle, og kan du ikke klare opgaven selv, peger vi dig gerne i retning af en lokal håndværker.

Besøg os i din lokale STARK, og kom godt i gang med dit projekt.

 

Juni 2020