Sådan bygger du en træterrasse

Er dit næste byggeprojekt en træterrasse i haven, så kan du faktisk gøre det på en weekend, hvis du har forberedt dig godt. 

Træterrasse trin-for-trin:

  • Bestemme placering
  • Lave byggetegning
  • Bestilling af materialer
  • Lave fundament
  • Lægge terrassebrædder

1. Placering

Det er oplagt at lægge din nye terrasse f.eks. ved en eksisterende terrassedør, så der er optimale adgangsforhold, men det er endnu vigtigere, at du sikrer dig, at der er ordentlige læforhold - og glem endelig ikke at tænke på, hvor solen rammer din have, før du vælger placeringen. Det er ærgerligt, hvis placeringen ligger i skygge på de tidspunkter af dagen, hvor du helst vil benytte din terrasse.

2. Byggetegning

Du skal bruge en præcis skitse af din terrasse samt fundamentet, for at være sikker på, at du bestiller materiale nok. Har du en plantegning over dit hus, kan den være med til at give dig en ide om en optimal placering. Hvis du ikke kan tegne skitsen selv, kan du få hjælp af en arkitekt eller en tømrer.

3. Bestilling af materialer

Bestil dine materialer i god tid. I STARK kan du få hjælp til at vælge de rigtige materialer til dine terrassebehov. Husk at tænke på, at materialet skal kunne holde til det hårde, nordiske klima. Holdbarhed og vedligeholdelse er nøgleordene.

{{product.Name}}
Medlemspris
{{FormatedPrice(product.GrossPrice.CampaignPriceInVat * getProductMultiplier(product))}} / {{getUnit(product)}}
Pris
{{FormatedPrice(product.GrossPrice.CampaignPriceInVat * getProductMultiplier(product))}} / {{getUnit(product)}}
Tilbud
{{FormatedPrice(product.GrossPrice.CampaignPriceInVat * getProductMultiplier(product))}} / {{getUnit(product)}}
Normalpris
{{Price(product)}} / {{getUnit(product)}}
Din pris ekskl. moms
Pris
{{Price(product)}} / {{getUnit(product)}}
{{Price(product)}} / {{getUnit(product)}}
Ikke oplyst
{{FormatQuantityLabel('{0} {1} for', product.GrossPrice.CampaignQuantityNumber, getUnit(product))}} {{FormatedPrice(product.GrossPrice.CampaignPriceInVat)}}
{{FormatQuantitySavingLabel('Spar {0}',product.GrossPrice.StandardPriceInVat, product.GrossPrice.CampaignQuantityNumber, product.GrossPrice.CampaignPriceInVat)}}
Din pris
Pris
Pris skjult
Listepris ekskl. moms
{{FormatedPrice(product.GrossPrice.StandardPriceExVat * getProductMultiplier(product))}} / {{getUnit(product)}}
Ikke oplyst
Se mere

Du skal arbejde med 3 lag, når du bygger en træterrasse:

  1. Et fundament af stolper
  2. En underliggende trækonstruktion
  3. Terrassebrædder

Når du har fået leveret dit træ, så husk at holde det tørt, indtil du skal bruge det. Hvis det står og trækker vand over længere tid, kan det blive skævt. Dæk træet til med presenning, hvis det står ude og få det løftet fra jorden. Læg evt. træet på nogle fliser.

4. Fundament

Hvis du laver en hævet træterrasse, skal den hvile på en konstruktion af stolper, der er støbt ned i jorden med beton. Hvis terrassen ikke er hævet, kan du lægge en fiberdug og derefter grus. Det træ, der er i kontakt med jorden, bør være trykimprægneret træ (NTR Klasse A).

De bjælker, der skal holde terrassebeklædningen, skal efterfølgende boltes fast til stolperne eller lægges i niveau på fliserne. De udgør en træramme hvor terrassebrædder kan skrues fast. Det er vigtigt, at du er omhyggelig med at måle og bruge vaterpas, så rammen bliver stærk, stabil og helt lige. Rammen er afgørende for, hvor pænt terrassebrædderne kommer til at ligge, og hvor stærk den færdige terrasse bliver.

Det er desuden en god idé at lave et lille fald på terrassen, så vandet kan løbe af brædderne. Grænser terrassen op til huset, er faldet ekstra vigtigt, så du undgår fugtskader, så sørg for at terrassen hælder væk fra huset. Vi anbefaler 1 cm fald per meter terrasse.

5. Lægge terrassebrædder

Du skruer nu terrassebrædderne fast til trærammen. Husk at brædder, trin og kanter helst skal have et mellemrum på 7-10 mm, så træet kan arbejde ved temperatursvingninger, og du undgår, at vand og fugt lagres mellem brædderne og rådner træet op. Første bræt monteres således mod fast kant med en afstand på 7-10 mm. Brug evt. en snor til at sikre, at det ligger rigtig. Det kan være en god ide at bruge en skruetvinge til at holde træet på plads under monteringen.

For at undgå, at skruen knækker, bør du forbore hullerne i den fulde længde af den skrue, du bruger. Forbor hullerne minimum 25 mm fra kant, så du undgår, at træet flækker. Du bør vælge rustfri terrasseskruer, når du fastgør brædderne til den underliggende træramme. Skruernes levetid er meget længere og kvaliteten af dine skruer er afgørende for, om du senere kan skrue enkelte brædder af for at foretage eventuelle reparationer.

Kig forbi STARK

Har du brug for hjælp til dit terrasseprojekt, så kig forbi din lokale STARK. Vi har alt, hvad du skal bruge og står klar med professionel rådgivning, så du kommer godt i mål med dit projekt.