Vær opmærksom på bly i gammel maling

Skal du i gang med at istandsætte eller udskifte gamle vinduer? Eller renovere malede vægge, gulve eller lofter?

Så skal du vide, at du kan støde på bly og andre sundhedsskadelige tungmetaller. På den nye hjemmeside renover-sikkert.dk kan du læse om farlige stoffer i gamle byggematerialer.

Selvom bly blev forbudt i langt de fleste produkter og byggematerialer i perioden 2001-2007, så findes både det og en række andre sundhedsskadelige tungmetaller stadig rundt om i de danske hjem.

Bly er sundhedsskadeligt

Hvis dit arbejde med at istandsætte boligen omfatter inddækninger, pakninger i faldstammer og kloakrør, og hvis du kommer i berøring med fx gammel maling, glasur eller ældre termoruder, så er der en risiko for, at der kan forekomme bly.

I værste fald kan bly give skader på nervesystemet, hjernen, maven, nyrerne og tarmen. Desuden kan det give forsterskader og forringe forplantningsevnen hos både mænd og kvinder. Derfor er det også vigtigt, at du sætter dig ind i tingene, før du sætter din byggeproces i gang.

Sådan gør du:

  1. Du skal forberede dig grundigt, og ved mistanke om bly, bør du få foretaget forundersøgelser, så du kan få konstateret, om der er bly i din bolig. Du finder informationer om god praksis ved forundersøgelser på renover-sikkert.dk.
  2. Hvis der er bly, skal arbejdsområdet afskærmes grundigt, så stoffet ikke spreder sig, og det kan være nødvendigt at opsætte skilte.
  3. De blyholdige byggematerialer skal håndteres forsigtigt, så de ikke støver, og så de ødelægges mindst muligt.
  4. Der skal bruges værnemidler, så kroppen ikke udsættes for bly.
  5. Arbejdsområdet rengøres løbende, og byggeaffaldet håndteres og afskaffes efter gældende forskrifter og lovgivning.
  6. Du skal også huske at håndtere og rengøre værktøj, tøj og værnemidler korrekt efter brug, ligesom det er vigtigt at holde en god hygiejne med håndvask og bad.

Find mere information og få hjælp i STARK

Det er Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg, der står bag renover-sikkert.dk.

Ud over bly og andre tungmetaller, kan du også finde informationer om andre sundhedsskadelige stoffer, som du risikerer at støde på, når du skal istandsætte din bolig.

Hjemmesiden er indrettet som et hus, hvor du nemt kan klikke rundt og gå på opdagelse i de forskellige rum, facader og bygningsdele.

I din lokale STARK kan du også søge professionel hjælp og vejledning i forbindelse med dit bygge- eller renoveringsprojekt. Uanset om det drejer sig om værktøj, værnemidler eller håndtering af problematiske materialer.

Kilde: Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg

November 2020