Store fliser er ikke helt skævt

Tendensen inden for fliser og klinker går i retning af kæmpestørrelser. Hos JJ Hansen Huse har de netop afsluttet et projekt med fliser på 2,4 meter i længden. Det var ikke gået for bare 10 år siden.

Store fliser hitter

Det er kunden, som afgør, hvilken flise der skal sidde i køkkenet og på badeværelset. Hos JJ Hansen Huse har de fliseprøver fra STARK, og turen gennem udstillingen er en naturlig del af processen, når folk har besluttet sig for at bygge nyt.

Og drømmen om at få en fliseløsning i den helt store stil er til at få øje på, lyder det fra Mark Hansen, der er indehaver af byggefirmaet JJ Hansen Huse.

”Vi prøver at følge tidens trend både med farver og størrelser, og som det er pt., så vil folk gerne have store fliser, typisk 60x60 og større endnu. Og dér har Stark et fint udvalg inden for de farver, som kunderne gerne vil have i dag. Fliserne må gerne have en vis naturlighed, også selvom materialet ikke er naturligt. Mange produkter prøver at ligne noget, fx beton eller lignende, og det gør de også”, fortæller Mark Hansen.

For 30-40 år siden var både udvalg og flisestørrelser noget andet, end det er i dag. Det var ligesom med mursten, forklarer Mark Hansen. Dengang var der gule og røde, men i dag findes der et hav af sten at vælge imellem. Ser man på husbyggeri fra 80erne, vil flise-størrelserne være ret små, for fliser i stort format fandtes ganske enkelt ikke.

Funkis med funky detaljer

Bevægelsen mod store fliser understreges af et aktuelt byggeri i Morud lige vest for Odense, hvor der er blevet brugt fliser til den store guldmedalje.

”Kunden har valgt kæmpestore fliser i 2,4 x 1,2 meter, som er sat op på væggene, og det ser enormt eksklusivt ud. Store fliser og mindre fuger – det er det, folk godt kan lide”, fortæller Mark Hansen, og udpeger samtidig en særlig detalje, som han trods mange år i faget aldrig har set før.
”De har en pejs, som også er beklædt med fliser. Det er lidt atypisk med fliser på væggen inde i stuen. Det plejer man ellers ikke at gøre, men det har de valgt. Og det ser superfedt ud”, siger Mark Hansen.

Entreprenøren anbefaler

Som erfaren husbygger har Mark Hansen prøvet det meste inden for fliser. Han ved godt, hvad han selv ville fokusere på, hvis han skulle vælge fliser:

1. Find en flise, der ikke er alt for ensfarvet i overfladen. Skidt ses meget tydeligt på ensfarvede overflader. Variationen i overfladen hjælper med at holde flisen pæn.

2. Vælg en løsning med så få og små fuger som muligt. Det er fugerne, som samler mest snavs.

3. Overvej en gennemfarvet flise. Taber man en tung genstand, eller slår en flig af hjørnet, vil skaden ikke være lige så synlig som på en glaseret flise. Og der er næsten ingen prisforskel. 

Flere fordele ved at vælge fliser:

  • Fliser er robuste og har en stor holdbarhed
  • Fliser er hygiejniske og nemme at rengøre
  • Fliser har en god varmeledningsevne ved f.eks. gulvvarme
  • Fliser er farve- og lysfaste
  • Fliser er stort set ridsefaste
  • Fliser er anti-statiske
  • Fliser er miljøvenlige

Danmarks førende leverandør af fliser

I STARK finder du Danmarks største udvalg af fliser. Så uanset hvad du søger, kan du altid få hjælp til at finde den helt rigtige løsning til dit projekt.

Vi samarbejder med nogle af verdens førende fliseproducenter, og vi opdaterer løbende vores sortiment med nye kvaliteter og designs.

Kig forbi din lokale STARK og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med det rigtige flisevalg.