3 råd fra arkitekten om nye vinduer

Indehaver af tegnestuen Byggetilladelsen.dk, Kristian Simonsen, giver sine råd til, hvad du skal tænke på, når du skal have nye vinduer i boligen.

Det er ikke kun vinduernes energimærkning, der gør forskellen, men også hvordan vinduerne passer til huset og til dig.

Udseende – vinduerne skal passe til boligen

Det er vigtigt, at vinduerne passer til resten af husets udtryk. Der findes mange forskellige typer vinduer. Dannebrogsvinduer, bondehusvinduer, 2-delt, 3-delt osv.

Print et billede ud af dine facader og tegn dine vinduer på. Det giver en god fornemmelse af, hvordan det tager sig ud i virkeligheden.

Prøv også appen fra Rationel, hvor du kan se dine nye vinduer direkte på dit hus. Du finder Rationel App, hvor du henter dine apps. 

Vedligeholdelse – vælg rigtigt fra starten

Gør op med dig selv, hvor meget tid du vil bruge på vedligeholdelse af dine vinduer. Trævinduer skal males hvert femte år, mahogni skal have olie en gang om året, og træ/alu kræver stort set ikke vedligeholdelse.

Funktionalitet – hvor og hvordan skal vinduerne bruges?

Tag stilling til, hvilke funktioner dine vinduer skal have. Skal det være med energiruder? Skal der være ventilationsspalte i? Skal det fungere som en flugtvej i eksempelvis værelser? Skal de være indbrudssikrede?

Vinduer i flere materialer - træ, plast eller træ/alu

Hvad vinduernes materialer angår, er der flere ting, du skal tage højde for:

  • Vinduer i plast er praktiske, men passer de stilmæssigt til dit hus?
  • Vinduer i træ er flotte, men er du indstillet på jævnlig vedligeholdelse?
  • Vinduer i træ/alu er en kombination med begrænset vedligeholdelse, men er den løsning optimal til dit hus?

Først og fremmest bør du indhente konkret information om de enkelte producenters vinduestyper. På den måde får du nødvendig viden om alt - lige fra valg af glas til vinduernes isoleringsværdi.

Det er som bekendt bedre at beslutte sig på grundlag af viden frem for fornemmelser. Særligt når det gælder noget så omfattende som udskiftning af vinduerne i din bolig.

Få hjælp til dine vinduesprojekter hos STARK

Hos STARK finder du et stort udvalg inden for vinduer. Har du brug for hjælp til at vælge de rigtige vinduer og materialer, står vi klar til at hjælpe dig med professionel rådgivning.

Vi kender de professionelle, og kan du ikke klare opgaven selv, peger vi dig gerne i retning af en lokal håndværker.

Besøg os i din lokale STARK, og kom godt i gang med dit projekt.

 

Juni 2020