Få optimalt indeklima i dit hjem

Et godt indeklima er vigtigt, og med få ændringer, kan du skabe de bedste forudsætninger for dit helbred.
 
I løbet af et helt liv bruger den almindelige dansker omkring 90 procent af sin tid inden døre. Det er derfor afgørende, at hjemmets indeklima er i orden. Er det ikke tilfældet, kan følgerne spænde bredt fra ubehag som hovedpine til mere alvorlige sygdomme som stress, depression og hjerteproblemer. Der er flere ting, du kan gøre for at forbedre indeklimaet i din bolig, og tre af de vigtigste parametre er at minimere støjniveauet, få masser af lys og godt med frisk luft.

1. Reducer støj

Oplever du, at støj fra soveværelsets omkringliggende rum går ud over din nattesøvn? Så er du ikke alene. Et dårligt søvnmønster kan med tiden resultere i irritation og stress. Heldigvis kan du med få justeringer mindske støjniveauet i din bolig. At udskifte sine døre kan umiddelbart synes som en ubetydelig ændring, men det kan gøre en verden til forskel. Med lyddæmpende døre fra SWEDOOR nedtones larm fra gener som for eksempel boligens tilstødende rum, naboer eller en trafikeret vej, og det kan alt sammen være medvirkende til en bedre nattesøvn og et bedre velbefindende.

2. Luk naturligt lys ind

Dagslys har en positiv indvirkning på vores humør, døgnrytme og immunforsvar. Undersøgelser viser, at to timers dagslys om dagen mindsker risikoen for tristhed og depression med helt op til 40 procent. Det er derfor afgørende, at man formår at udnytte dagslyset optimalt i hjemmet – også i de lange vintermåneder. De fleste danskere vil gerne bo i et lyst og imødekommende hjem, hvor al dagslys bliver udnyttet maksimalt. I den forbindelse vælger mange at integrere glasdøre i hjemmet, som lukker lyset ind uden at gå på kompromis med andre områder som varme eller indretningsstil.

3. Luft grundigt ud

Indelukkede rum uden frisk luft er en hurtig vej til blandt andet hovedpine. Derfor er det vigtigt at få luftet ordentligt ud – også når det er koldt. For at opnå en betydelig effekt skal døre og vinduer åbnes i minimum 5 minutter og helst 3 gange om dagen. Det er desuden vigtigt at have udsugning i både badeværelse og køkken.