Det skal du vide, inden du køber døre

Står du over for at skulle have nye døre ude eller inde? Så er der nogle ting, der er værd at overveje, inden du køber nye døre. Læs med her, og få inspiration til dit næste dørprojekt. 

Indvendige døre

Spørg dig selv; hvordan skal din dør opfylde det behov, du har til din bolig og rummet, hvor døren skal sidde i?

Vil du have mere lys og en bedre sammenhæng mellem rummene, er en glasdør måske den rette for dig. Hvis døren skal sidde mellem fællesarealer som køkken eller stue og et privat værelse, så kan du stadig vælge en glasdør, blot med en uigennemsigtig overflade. På den måde får du stadig fordele ved lyset, uden at det går ud over privatlivet.

En anden mulighed, du kan overveje, er en lyddæmpende dør. Det kan f.eks. døren, der fører ud til entréen eller døren ind til ungernes værelse. Eller måske er dit behov at skabe et trygt og sikkert miljø, hvilket en brandhæmmende dør kan hjælpe med.

Er du ude efter en mere pladsbesparende løsning, kan du overveje en skydedøre. Du kan både finde skydedøre, der helt forsvinder ind i væggen og skydedøre, der hænger udenpå væggen. Ens for begge typer er, at du får mere gulvplads og vægplads, især hvis du vælger en skydedør, der går ind i væggen.

Også dørens materiale kan også have noget at sige. De døre, hvor risikoen for slitage er størst, skal være af et materiale, der kan modstå en mere hårdhændet behandling.

Endelig skal du se på boligens byggestil og den stil, du selv har valgt for resten af indretningen. Er dit hus en smuk, ældre patriciervilla, så kalder stilen mere på en klassisk fyldningsdør - medmindre du har indrettet dig med moderne, strømlinede møbler. Vægfarve, gulvbelægning og møbler kan også spille ind på det udtryk, du får med forskellige typer af indvendige døre.

Udvendige døre

Med yderdørene er der lidt andre aspekter at overveje. Døren skal gerne passe til boligens stil, og her bør du gå efter en type dør, der understreger boligens udtryk. Så en murermestervilla fortjener en massiv, klassisk dør og en villa fra 60’erne kan bære en mere glat og strømlinet dør.

Udvendige døre og særligt hoveddøre skal kunne tåle vejr og vind samt hyppig brug. En yderdør er ikke helt så nem at skifte, så du kan med fordel vælge en model af virkelig høj kvalitet, da den kommer til at holde meget længere.

Netop vejr og vind har særlig betydning for en yderdørs vedligehold. Vælg derfor en dør, der ikke kræver det store, og som kan modstå regn og skidt.

Udvendige døre er tilmed også et af de steder, hvor varmen nemmest kan slippe ud af boligen. Vær opmærksom på det, hvis du ønsker at spare lidt ekstra på energiregningen.

Bygningsreglementet stiller krav til yderdørens U-værdi. U-værdien siger noget om varmetabet gennem døre, så jo lavere værdien er, jo bedre er døren for din varmeregning.

Ting, du også skal huske, når du køber ny dør:

  • Tilbehør som greb, nøgleskilt og låsecylinder.
  • Fastgørelse, så som skruer og kiler, der skal passe til det materiale, som din væg er lavet af
  • Isolering og forsegling, som silikone til mellemrummet mellem muren og karmen. På en yderdør har det meget at sige for evnen til at isolere.
  • Gerigter eller flexkarm.
  • Sparkeplade til yderdøren.

Få hjælp til dit projekt hos STARK

Hos STARK finder du et stort udvalg inden for indendørs døre og yderdøre. Har du brug for hjælp til at vælge den rigtige dør og de bedste materialer, står vi klar til at hjælpe dig med professionel rådgivning.

Vi kender de professionelle, og kan du ikke klare opgaven selv, peger vi dig gerne i retning af en lokal håndværker.

Besøg os i din lokale STARK, og kom godt i gang med dit projekt.

 

Juni 2020