Vælg den rigtige robotplæneklipper

Som haveejer kan man bruge mange timer på at slå græsset i løbet af sommeren. Af samme grund er robotplæneklipperen for alvor blevet populær, fordi den gør arbejdet for dig.

Men hvad skal man være opmærksom på, hvis man vil anskaffe sig en robotplæneklipper, og hvilke fordele har robotplæneklipperen sammenlignet med en almindelig plæneklipper?

Få gode råd med på vejen af butikschef hos STARK Horsens Syd, Søren Andreassen:

Mere fritid

- For det første sparer man jo tid. Det er ikke alle, der har tid til at slå deres græsplæne. Anskaffer man sig en robotplæneklipper klarer den jo arbejdet, så det er ikke så underligt, at den er populær.

Flottere plæne

- Man får også en flottere plæne. Det gør man, fordi en robotplæneklipper ikke slår græsset, men klipper det i så små stykker, at det afklippede græs lægger sig i plænen og giver en gødningseffekt – også kaldet bioklip.

- Samtidig trives mos dårligt, fordi robotplæneklipperen kvæler mosset ved den kontinuerlige klipning af græsset. Mosset får ikke ro til at gro og vil gradvist forsvinde. Robotten er med til at skabe et stærkere rodnet i græsset, og man får gradvist en flottere og mere mørkegrøn græsplæne.

Mindre støj og bedre for miljøet

- Sammenligner man med en almindelig plæneklipper, er robotplæneklipperen både mere støjsvag og mindre forurenende. Der kan være lidt forskel på, hvor støjsvage de forskellige modeller er, men der er en markant forskel i støjniveau i forhold til en almindelig plæneklipper. De nyere robot-modeller er næsten lydløse. Det ser rigtig mange som et stort plus.

Græsplænens størrelse og kompleksitet

- Før man køber, skal man overveje, hvilken type plæne man har, så man får en robotplæneklipper, der passer til ens behov. For det første skal man kigge på, hvor stor en plæne man har. Modellerne er bygget til forskellige antal kvadratmeter, så det er en god ide at måle plænen op, så man ikke køber en model der rækker til 700 m2, hvis man har en have på 300 m2.

- Dernæst skal man se på plænens kompleksitet. Jo flere kroge, hjørner og smalle passager, jo mere kompakt skal robotten være. Og har man en have, der er meget kuperet, skal man også være ekstra opmærksom. Der er begrænsninger på, hvor store stigninger robotten kan klare. Mange modeller kan klare op til 35% stigning. Har man en plæne, der er mere kuperet end det, er en robotplæneklipper ikke det rigtige valg.

Sådan fungerer robotten

- Har man en nogenlunde regulær plæne uden for mange stigninger, muldvarpeskud og forhindringer, kører robotten uden problemer, når man har installeret den korrekt. Alt afhængig af model og størrelse, kører den i 1-3 timer og kører selv tilbage til opladerstationen, når den har brug for opladning.

- Robotten lærer haven at kende ved at følge grænseledningen rundt i kanten. Den lagrer i hukommelsen, hvordan haven ser ud og klipper herefter så logisk som muligt. Det vil sige, den måler afstande og tager plænens områder i passende frekvens, så den kommer hele vejen rundt regelmæssigt.

- Mange spørger ind til, om robotplæneklipperen kan klippe græskanterne. Nogle modeller kan klippe næsten ud til kanten, men man undgår nok ikke helt at skulle kanttrimme. Men det afhænger altså af modellen.

Installering

- Der følger grænseledning, pløkker og vejledning med, når man køber en robotplæneklipper. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at man følger vejledningen. Det er ikke svært at installere den, men træer, buske og bede skal selvfølgelig markeres, hvis robotten ikke møder en kant. Plantekasser, højbede og træer, der står direkte i plænen uden jord omkring, kan robotten godt køre udenom.

- Har man ikke mod på selv at installere sin robotplæneklipper, har vi også en løsning. Vi samarbejder med et firma, der kommer og monterer robotten og grænseledningen. Det koster ca. 2.500 kroner for en standardopsætning. Letheden, komforten og resultatet får mange kunder til at tilvælge denne løsning.

Værd at vide om vedligehold

Selvom robotten kører 1-3 timer dagligt i sommerhalvåret, vil der typisk efter tre års normal drift stadig være omkring 85% af batteriets kapacitet tilbage.

Bliver græsset lidt vissent i toppen, er det ofte et tegn på, at knivene skal skiftes. Det skal de 1-2 gange pr. sæson. Både knive, ekstra grænseledning og andre gængse reservedele til robotplæneklippere kan købes i STARK.

Køb din robotplæneklipper hos STARK

Spørg i din lokale STARK, hvis du er i tvivl om, hvilken robotplæneklipper der passer til din have.

STARK forhandler et udvalg af de bedste robotplæneklippere på markedet. Vi går ikke på kompromis med kvaliteten og rammer bredt i forhold til den gennemsnitlige haveejers behov.

WORX

Rækkeevne: 300-2.000 m2
Lydniveau: 67 dB
Wi-fi: Ja
Klip til kanten: Cut to Edge (nye WORX-modeller fra 2019)
Prisleje: 5.000-10.000 kr. for en gennemsnitlig have

GARDENA

Rækkeevne: 350-1.000 m2 (større kan bestilles)
Lydniveau: 57 dB
Wi-fi: fås med og uden
Klip til kanten: Ja, fra serie 500 og opefter
Husqvarna-teknologi
Prisleje: 6.000-10.000

AL-KO 500E-serie

Rækkeevne: op til 500 m2
Lydniveau: 60 dB
Wi-fi: nej
Klip til kanten: nej (bred klippebredde)
Prisleje: 5.000-7.000 kr. for 500E-serie.
NB! Serie 500E kåret som ”Bedst i test” af Forbrugerrådet Tænk.

BOSCH Indego

Rækkeevne: op til 400 m2
Lydniveau: 62 dB
Wi-fi: fås med og uden
Klip til kanten: Nej, lille alsidig robot
Andet: Logic cut - effektivt og patenteret klippesystem, der klipper i lige, parallelle baner
Prisleje: 6.000 -7.000. kr.

 

Juni 2020