…

Undgå tyveri fra varebilen

Antallet af tyverier fra varebiler er de senere år vokset flere steder i landet. I Syd- og Sønderjyllands Politikreds er det for første gang i flere år gået den forkerte vej med antallet af indbrud i varebiler – en tendens man også ser i de sjællandske politikredse.

Håndværkere med dyrt udstyr, kostbare materialer og el-værktøj i varerummet er særligt udsatte for indbrud. Vi giver dig politiets gode råd til at undgå indbrud i varebilen.

Brug mærkning og klistermærker
Mærkning af dyrt udstyr og værktøj, som ligger i din varebil, reducerer risikoen for tyveri markant. Så slipper du for at komme ud til et tomt varerum og undgår ødelagte arbejdsdage.

”Det er som regel det lidt dyrere specialværktøj, el-værktøj samt dyrt elektronisk udstyr, der bliver stjålet. Så mærk værktøjet med dit firmanavn samt telefonnummer, og sæt et klistermærke på bilen, der viser, at værktøjet er mærket,” siger politikommissær Flemming Hartmann fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Sådan reducerer du tyveri-risikoen
Rigspolitiet har opstillet en række anbefalinger, som kan mindske risikoen for indbrud i varebilen betydeligt – og samtidigt gøre det lettere at opklare sagerne, når uheldet er ude.

Politiets anbefalinger:

  • Sørg for, at varerummet ikke kan åbnes fra førerkabinen. Københavns Vestegns Politi oplevede i første halvdel af 2017 en fordobling i antallet af denne type indbrud.
  • Undgå at parkere/efterlade varevognen på øde, mørke steder uden trafik.
  • Undgå så vidt muligt at efterlade særlig værdifuldt værktøj/måleudstyr i varebilen.
  • Sørg for at mærke dyrt værktøj/måleudstyr, hvis det alligevel efterlades i varebilen.
  • Placér – hvis det er muligt – varevognen således, at det er besværligt at komme til varevognens side- og bagdøre.

Du kan gratis låne et gravørsæt til mærkning af dit udstyr og værktøj på din lokale politistation. Hos STARK over hele landet finder du også mærkningsløsningen SelectaDNA. Så kan du nemt, hurtigt og billigt sætte usynlig DNA-mærkning på dit værktøj og udstyr.

Syd- og Sønderjyllands Politi anbefaler, at du kombinerer mærkningen af værktøjet med piktogrammer på varebilen. Når tyven kan se, at værktøjet er sikret, falder tilskyndelsen til tyveriet.

Ved at mærke udstyret reducerer du risikoen for tyveri med op til 85%, viser udenlandske erfaringer – og samtidig gør du det lettere for politiet at løfte bevisbyrden, når de standser mistænkelige biler med store mængder dyrt, professionelt værktøj.

Endelig anbefaler politiet og byggeriets organisationer, at du laver en udførlig liste over de værktøjer, udstyr og materialer, som ligger i din varebil. Så har du altid et aktuelt overblik over dine ting til gavn for planlægningen af din arbejdsdag og politiets opklaring, hvis der eventuelt skulle ske tyverier.

Tyverier koster på bundlinjen
Når du bliver udsat for tyveri, rammer det ofte bundlinjen på flere plan. Ifølge Jeppe Rosenmejer, der er chefkonsulent og juridisk rådgiver i Håndværksrådet, er der flere konsekvenser forbundet med tyverier fra varebiler:

”Får en håndværker stjålet sit værktøj, mister han også sin arbejdsindtægt fra de dage, han ikke kan arbejde, og i sidste ende risikerer han måske helt at miste sin kunde. Derudover risikerer håndværkeren, at forsikringspræmien stiger.”