Affaldstræ forvandles til møbler, broer og skaterramper

Hvert år smider vi i Danmark 50.000 ton midlertidigt byggepladstræ ud, som vi sagtens kunne have genbrugt. Det vil GENTRÆ hos STARK gøre noget ved. Derfor forvandler projektet affaldstræ til flotte og funktionelle møbler, broer og skaterramper.

På byggepladsen ved vandværket ved Thorsbro i Ishøj står der to nye bordbænkesæt af genbrugstræ til håndværkerne. Og ved Hillerød Sygehus bruger NCC gangbroer på byggepladsen lavet af genbrugt træ. Det er blot to eksempler på, hvad affaldstræ fra projekt GENTRÆ er blevet brugt til.

GENTRÆ er et projekt, hvor STARK indsamler brugt træ fra byggepladser, så det undgår at blive brændt. Derefter bliver det renset og solgt igen i STARK-forretningerne.

Hvis træet ikke er godt nok til at kunne sælges igen, bliver det i stedet brugt i en lang række projekter. Det sparer miljøet for en stor mængde CO2, og det giver DGNB-certificerede byggerier point i regnskabet. Som de kan dokumentere med dokumentation, der følger med købet.

Læs her om fire af de mange projekter, GENTRÆ er blevet brugt til:

GENBROer til byggeri ved Hillerød Sygehus

Et af projekterne er GENBRO, hvor affaldstræet fra GENTRÆ bliver forvandlet til gangbroer. De giver også point ved DGNB-certificerede byggeprojekter.

Der er leveret 20 broer til NCC arbejde ved Hillerød Sygehus. De er lavet af Klimakrigerne fra Amager, hvor unge er ansat i lommepengejob af Amagerbro Boligsociale Helhedsplan. Planen er, at der skal leveres 20 gangbroer mere.

En gangbro vejer 30 kg, dvs. at de 40 gangbroer er lavet af 1200 kg. rent genbrugstræ. Det svarer til en besparelse på 45 kg pr. ton. Der er altså sparet 54 kg CO2, i forhold til hvis træet skulle have været købt fra nyt.

Bordbænkesæt til byggepladsen

Bordbænkesættene, også kaldet GENSÆT, er bl.a. blevet leveret til vandværket ved Thorsbro i Ishøj. Her kan medarbejderne, der bygger vandværket for HOFOR A/S, nyde deres frokost.

Når byggeriet er færdigt, har HOFOR aftalt en takeback-løsning med bordbænkesættene, så de kan få liv igen og igen. De kan altså købes til andre byggepladser og give point i certificerede byggerier mange gange.

Mick Korsgaard fra Miko Entreprise har stået for at bygge bænkene.

Skaterrampe i Viborg

I Viborg bliver genbrugstræet brugt til en ny skaterampe i gadeidræts- og kulturhuset Gamestreet Mekka.

Krydsfinerpladerne kommer fra entreprenøren Hoffmanns arbejde med Kay Fiskers Plads-projektet i Ørestaden, der er det største DGNB-guld certificerede byggeri i Danmark.

I stedet for at blive kasseret, får krydsfinerpladerne nu via GENTRÆ nyt liv. Skaterramperne sparer miljøet for mere end ét ton CO2, i forhold til hvis der var blevet købt nyt træ.

Inventar i STARKs nye forretninger

Affaldstræet har også fået nyt liv internt hos STARK. De nye STARK Shops i København har et stort fokus på miljøcertificerede produkter, så det gav god mening at lave det meste af inventaret med GENTRÆ.

Ved den nye forretning på Sølvtorvet på Østerbro er der blevet brugt over 1 ton krydsfiner. Det betyder 455 kg sparet CO2 pr. ton. Der er også brugt 2 ton støbebrædder, hvilket svarer til 45 kg CO2 pr. ton sparet.

Træet er indsamlet fra byggepladser i samarbejde med LM Byg A/S, Enemærke & Petersen a/s og Jakon A/S.

Fakta om GENTRÆ

  • Når byggeaffald i en almindelig affaldscontainer med træ afhentes, koster det op til 1.000 kr. pr. ton.
  • Når STARK henter et U-jern med GENTRÆ med ét ton genanvendeligt affaldstræ, koster det 600 kr.
  • Udover den økonomiske gevinst, kan byggeriet få point i DGNB-regnskabet ved både at bruge og genbruge træ.
  • CO2-besparelsen er 455 kg CO2 eq/ton krydsfinerplader, hvis det erstatter krydsfiner fra Europa og 1 tons CO2 eq /ton krydsfinerplader, hvis det erstatter krydsfiner fra udenfor Europa.
  • GENTRÆ er støttet af Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge, som GENTRÆ vandt i 2018.
  • GENTRÆ findes p.t. kun i Storkøbenhavn, men vil blive udrullet til andre dele af Danmark.

Læs mere på GENTRÆ.dk eller følg med i projektet på Instagram på @gentrae_rewood.

 

Juli 2021