Værd at vide om patinering af træ

Over tid patinerer alt træ i smukke grålige nuancer. Det klarer alle træsorter helt på egen hånd uanset om træet kommer fra troperne, Norden eller et andet sted i verden. Men hvad sker der egentlig med træet, og kan man selv være med til at styre patineringsprocessen?

Vindridser, farveændringer, mærker, svindrevner og anden unik patinering er alt sammen forventeligt ved brugen af træ. Det er en del af charmen ved netop at bruge træ til udendørs byggeprojekter.

Patinering fra naturens side

Alt træ, der udsættes for vind og vejr, vil patinere i sølvgrå toner. Træ er levende materiale, så over tid kan der komme revner i træet og det kan ændre sin form. 

Man kan styrke træets naturlige indhold af olie og garvesyre for at forlænge dets varighed og modstandsdygtighed mod patinering. Træ med højt indhold af naturlige olier og garvesyre er mere modstandsdygtigt.

Naturligt skjold mod utøj

Træ patinerer på grund af udvaskning af olier, garvesyre og andre indholdsstoffer. Sammen med de grålige toner kan der komme en lidt ru overflade, når solen bleger de øverste fibre, der herved kan rejse sig en smule. 

Ved at rense, slibe og oliebehandle træet, kan det beskyttes mod patinering og levetiden forlænges. 

Træ indeholder ikke kun olie, men også naturlige, vandopløselige tanniner og andre indholdsstoffer, som kan reagere med de metalpartikler og svampesporer, der hvirvler rundt i luften, og det kan føre til pletter og sorte nister. Dette kan afhjælpes ved vedligeholdelse og oliering.

Træ er ikke bare træ

Patineringsprocessen på træ er uundgåelig, men regelmæssig vedligeholdelse og oliering kan forsinke processen og give mulighed for at understrege træets farvenuancer. 

Når du vælger træsort til dit udendørs byggeprojekt, kan det være en fordel at tage højde for træets præmisser alt efter placeringen. En nordvendt træfacade under udhæng vil patinere anderledes end en sydvendte træterrasse. 

Læs mere om valget at terrassebrædder

Korrekt montering og grundig vedligeholdelse vil hjælpe med at bevare træets unikke egenskaber og give dig en varm følelse af naturlighed. 

Når det nyskovede træ lander til et nyt projekt, så har det kun lige startet en cyklus. Så længe man bruger træet og ikke lader det rådne eller brænde – så binder træet store mængder kulstof. Det gør noget positivt for miljøet. 

Spørg I STARK

Kig forbi STARK og få hjælp til at vælge træ til din terrasse. Vi står også klar med gode råd om, hvordan du vedligeholder træet, så du har glæde af din terrasse i mange år fremover. 

 

Kilde: Keflico 2023